Svíčková Stroganoff

Rychlá úprava hovězího masa. Použij například palec a špičku, odkrojené ze svíčkové při přípravě Svíčkové Wellington. Základem je připravovat omáčku a maso zvlášť. Maso si tak zachová křehkost a šťavnatost.

Originální recept KJGR:

  • 750 g hovězí svíčkové
  • 4 střední šalotky
  • 4 větší žampiony Portobello (pokud najdeš čerstvé lišky, je to mnohem lepší!)
  • 1/2 větší červené masité papriky
  • 1 malá konzerva rajčatového protlaku (cca 4 lžíce)
  • 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
  • 2 dcl kvalitního červeného vína
  • 1/2 litru demi-glace (nebo alespoň silného hovězího vývaru)
  • olivový olej na smažení (nepoužívej panenský), můžeš použít i vepřové sádlo
  • 1 lžíce másla
  • 1 kelímek (2 dcl) sladké smetany ke šlehání (30%)
  • sůl

Postup:
Hovězí maso nakrájej na hrubší proužky a nech při pokojové teplotě odpočinout. Nesol.
Rozpal ve větším kastrolu 2 lžíce oleje s 1 lžící másla a na středním plameni osmahni krátce nadrobno pokrájenou šalotku. Vlož na hrubo pokrájené žampiony a  oloupanou papriku (jde to dobře škrabkou na brambory, když předtím papriku rozkrojíš na čtvrtiny a zbavíš jádřince a bílých žeber) a krátce orestuj.
Přidej rajčatový protlak a mletou papriku, za stálého míchání orestuj cca 1 minutu. Přilij červené víno a na prudším plameni nech vyvařit. Přidej horký demi-glace a vař přibližně 15 minut.
Stáhni z ohně a tyčovým mixérem omáčku najemno rozmixuj. Do omáčky zašlehej sladkou šlehačku a dochuť solí.  Udržuj v teple.
Na rozpáleném oleji krátce osmaž připravené maso (musí mít pokojovou teplotu). Raději smaž maso postupně, tak, aby se na pánvi nedusilo ve šťávě, kterou pustí (pánev nesmí být plná, kousky masa musí mít kolem sebe místo). Nezapomeň, že tak kvalitní maso jako svíčková, nepotřebuje dlouho smažit – stačí 3-4 minuty, může klidně ve středu zůstat růžové. Pokud budeš maso dělat dlouho, bude vyschlé a ztratí svou křehkost a šťavnatost. Hotové maso osol, promíchej a udržuj v teple.
Na talíře vlož porce masa, přelij horkou omáčkou. Podávej s rýží. Dobré jsou i jemné malé nočky. Nepodávej ale, jak to někdo doporučuje, s těstovinami!