V centru Prahy 21. ledna 2016

Přátelé a milovníci dobrého jídla, KJ se dnes vypravil na studijní oběd do jedné z luxusních pražských restaurací v samotném srdci stověžaté matičky Prahy. Chtěl totiž zjistit, jaký je rozdíl mezi dobrou kuchyní, kterou KJGR prosazuje, a takzvanou „haut cuisine,“ kterou se rády představují drahé restaurace.
Výsledkem průzkumu je přesvědčení, že skvělé jídlo lze uvařit a prodat za ceny, které nedosahují ani třetiny těch, které KJ za oběd zaplatil.
Každé jídlo má své hranice dokonalosti, přes které se ani sebelepší kuchař nedostane. A také má každé jídlo své maximální náklady. Jen marže, jak bylo zjištěno, může být obrovitá, aniž ovšem její výše přímo úměrně odpovídá kvalitě jídla.
  • Silný vývar z hovězích žeber s domácími játrovými knedlíčky za cenu 210 Kč byl přesolený a chuti polévky tak dominovala sůl. Hlavní očekávání, totiž chuť samotného vývaru z pomalu „taženého“ hovězího masa a kostí, se tak bohužel nenaplnilo.
  • Kuře Supreme je prostě výborné jídlo, které ovšem není nutné prodávat bez přílohy za bezmála 600 Kč. A zvolená příloha? Gratinované brambory za 100 Kč: v malé misce 5 (slovy pět) plátků brambor, přelitých smetanou a gratinovaných s trochou sýra.
  • KJ chtěl původně odmítnout dezert, ale když zjistil, že v nabídce je domácí sorbet, neodolal, aby neporovnal, neboť sorbety jsou v King Jeliman´s Grand Restaurant oblíbenou disiplínou . Citronový výborný, brusinkový nic moc. Každá kulička velikosti ping-pongového míčku za šílených 90 Kč. Náklady na jednu takovou kuličku snad ani nebude KJ zkoumat.
Jen pro doplnění nápoje: Evian 0,75 za 120 Kč (pokud se KJ dobře pamatuje), nealko Stella Artois 0,33 l za 90 Kč.