ČERVENÁ RÝŽE SE SARDINKAMI

Tohle skvělé rychlé jídlo nebude asi chutnat každému – musí mít rád sardinky z konzervy. Sardinky v receptu lze nahradit např. šproty.

Originální recept KJGR:

  • uvařená rýže pro 4 osoby
  • 3 – 4 standardní konzervy sardinek v oleji
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzerva rajčatového protlaku (cca 4 lžíce)
  • 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • cca 10 zelených oliv
  • kapary (2 lžíce)
  • 1 -2 lžíce másla
  • sůl

Postup:
Slej olej ze sardinek (jde to dobře, když konzervu napřed jen pootevřeš).
Na středním plameni rozpal v kastrolu část oleje ze sardinek – asi tak 3 lžíce. Vlož nadrobno pokrájenou cibuli, kmín a bobkový list a nech cibuli zesklovatět. Přidej nadrobno nasekaný česnek, ztlum plamen a na mírném plameni pomalu cibuli s česnekem restuj, až je cibule měkká – přibližně 10 minut (cibule by neměla zhnědnout).
Přidej mletou papriku a rajčatový protlak, zvyš plamen a 1 minutu orestuj.
Vypni plotýnku a vmíchej kapary a nakrájené olivy.
Do směsi zamíchej horkou uvařenou rýži, pokrájené sardinky, dochuť solí a zjemni podle chuti máslem.