Krůtí nudličky na šalvěji a bílém víně

Lehká úprava krůtího masa, trochu zatížená zakysanou smetanou….

Originální recept KJGR:

  • 1 kg krůtích prsou (kup nejlépe maso připravené na řízky)
  • 2 střední cibule
  • 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
  • 1 vrchovatá lžíce nasekaných listů šalvěje
  • 3 dcl bílého vína (vyber nějaké aromatické, polosladké)
  • silný vývar k podlévání (drůbeží nebo zeleninový, nekupuj hotový, připrav si vlastní)
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje na vaření (nepoužívej panenský)
  • 250 g zakysaná smetana
  • sůl
  • (případně čerstvě namleté koření podle chuti)

Postup:
Krůtí maso nakrájej na hrubší nudličky . V kastrolu rozehřej máslo, přilij olivový olej a na rozpálený tuk přidej na kostičky pokrájenou cibuli. Chvíli cibulku smaž, až zesklovatí. Vlož na drobno posekaný česnek a šalvěj a chvíli, maximálně půl minuty, nech osmahnout. Jakmile se česnek rozvoní, vlož do kastrolu připravené maso. Orestuj ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Když maso změní barvu, přilij bílé víno a za stálého míchání nech víno na prudkém ohni vysmahnout. Podlej trochou připraveného vývaru a dus doměkka (drůbeží maso, zvlášť, je-li pokrájené na nudličky, dlouhou úpravu nepotřebuje. Postačí 10-15 minut, nejlépe je čas od času maso ochutnat. Nesmí se dusit příliš dlouho, musí zůstat křehké a šťavnaté).
Hotové maso odstav z ohně a přimíchej zakysanou smetanu a osol. Jídlo již dále nevař.
Směs můžeš podle chuti okořenit čerstvě namletým kořením (bílý pepř, sušené chilli papričky) nebo směsí koření (například curry).
Podávej s rýží nebo domácími těstovinami.