Pšenično – žitný chléb: základní recept

Tohle je jeden ze základních receptů na chleba. Na pečení chleba není nic složitého, jde o to, smíchat pár věcí, těsto dobře uhníst a nechat správně vykynout. Několik důležitých zásad: ať už použiješ sušené droždí nebo čerstvé, nesmí být prošlé. Mouku používej chlebovou, ne obyčejnou hladkou. Mouku je dobré prosít, ostatně naše babičky mouku prosévaly vždy. Tekutina (voda, mléko) by měla být vlažná.  Poměr mouky pšeničné chlebové, žitné, použití mouky celozrnné – to je na chuti každého a také na zkušenosti s pečením chleba. Podle poměru různých druhů a typů mouky se totiž řídí množství použitého droždí, délka kynutí atd. – to je právě ta zkušenost s pečením.

Prověřený recept KJGR:

  • 300 g chlebové pšeničné mouky
  • 100 g žitné mouky
  • cca 200 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje (pokud použiješ olivový, neměl by být panenský)
  • sáček sušeného droždí (7 g)
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1 lžička (5 g) soli
  • 1 lžička kmínu

Postup:
Mouku prosej a ve větší míse smíchej se sušeným droždím, solí, cukrem a kmínem.
Přilej olej a postupně vmíchej vlažnou vodu. Těsto vyklop na vál a důkladně hněť 10 minut. Samozřejmě můžeš použít hnětač.
Vláčné, hladké a pružné těsto vlož do mísy, přikryj utěrkou a na teplém místě nech kynout přibližně 90 minut nebo až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklop na vál a lehce prohněť. Z těsta vytvoř bochník, polož na plech na pečící papír, přikryj utěrkou a nech opět kynout 30 – 45 minut.
Rozpal troubu na 230 stupňů. Bochník nařízni do kříže ostrým nožem nebo žiletkou.
Troubu vystříkej –opatrně ! – vodou nebo vlož malý hrnek s trochou vody. Do trouby vlož plech s chlebem.
Peč 20 minut, sniž teplotu na 200 stupňů a peč ještě 20 – 25 minut nebo dozlatova.
Opatrně chléb vyndej z trouby a zkontroluj – při poklepání na spodní stranu musí znít chléb dutě. Upečený chléb nech vychladnout na drátěné mřížce.
Ideální pro pečení chleba jsou keramické formy s poklopem – v nich se chleba peče jako v peci.