Pesto bazalkové

  • 2 velké hrsti bazalky (Ital Ti řekne, že jedině správná je Basillica Genovese neboli janovská, s jemnou chutí a výrazným aroma)
  • 2 dcl panenského olivového oleje (nejlepší je řecký olej od firmy Symeon’s, k dostání v Makru v lahvi nebo i stáčený)
  • velký stroužek česneku (kupuj český)
  • 3 lžíce strouhaného parmázánu (můžeš nahradit sýrem Gran Moravia)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce piniových oříšků (viz poznámku dole na stránce)

Postup:
Všechny přísady vlož do mixeru a rozmixuj do hladka.
Pracnější je tradiční metoda roztlučením a rozetřením v hmoždíři, ale kdo by se s tím hmoždil, že. Pokud se ale pro prastarou poctivou metodu rozhodneš, postup najdeš na hlavní stránce „Pesto.“

Doporučení:
Pesto vmíchej až do hotových těstovin nebo podávej s jídlem zvlášť, neohřívej ani nevař – bazalka při vysokých teplotách zhořkne.
V zavřené sklenici vydrží pesto v lednici klidně i 14 dnů.

Poznámka:
Pozor při nákupu piniových oříšků, především původem z Číny (v zahraničí se uvádí i balení z Ruska nebo Koreje, u nás v minulosti i  balení z Pakistánu). V některých baleních jsou totiž mezi semínka borovice přimíchána nejedlá semena borovice Pinus armandii, která mohou způsobit tzv. „Pine Nut Syndrome.“ Projeví se ochromením chuti – hořkostí, kovovou pachuťí nebo neschopností vnímat normální chuť jídla. Potíže mohou trvat několik dní i týdnů a nelze je ničím odstranit.