Základní recept na rizoto

Tohle je základní recept na naše pravé italské rizoto. Do hotového rizota můžeš vmíchat spoustu dalších věcí a neustále tak své rizoto obměňovat.

Originální recept KJGR:

  • 500 g správné rýže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 1/2 litru bílého vína (použij polosladké víno s aromatickou chutí)
  • 1 velká cibule
  • 1 řapík řapíkatého celeru (nejlepší je mladý, bělený – není tuhý a nemá tolik vláken)
  • 1 stroužek česneku (kupuj český)
  • 2 lžíce másla + 100 g na závěr
  • 2 lžíce olivového oleje (na vaření, nepoužívej panenský)
  • 1 – 1,5 litru silného, nesoleného zeleninového vývaru (nekupuj hotový, připrav si vlastní)
  • sůl

Postup:
Cibuli pokrájej nadrobno. Celer očisti, odkroj dolní část a mladé listy, případně odstraň vlákna (po zlomení řapíku to jde dobře) a pokrájej na malé kostičky. Česnek jemně nasekej.
V hrnci (použij vyšší nerezový nebo litinový hrnec, který lépe udržuje teplotu a rýže se v něm pohodlně míchá) rozehřej 2 lžíce másla a oleje, vlož připravenou zeleninu a velmi pomalu ji nech smažit za občasného promíchání asi 15 minut – zelenina by neměla změnit barvu.
Zvyš teplotu, přisyp rýži (rýži neproplachuj vodou) a za stálého míchání jí orestuj, až zesklovatí – to trvá přibližně 1-2 minuty .
Přilij víno a za stálého míchání nech na prudším ohni víno zcela vysmahnout. Poté sniž plamen, přilij sběračku vařícího vývaru a vhoď větší špetku soli. Rýže musí pouze probublávat. Často promíchej, ideální je rýži pomalu míchat během celého vaření stále (čím více mícháš, tím krémovější máš rizoto). Jakmile se vývar vsákne do rýže, přilij další sběračku vařícího vývaru a tak to opakuj, dokud není rýže hotová (na „skus“, nesmí být příliš měkká); to bude podle druhu rýže trvat asi 15 – 20 minut. Pokud Ti nestačí vývar, přilévej vařící vodu.
Rizoto stáhni z plotny, přidej zbytek másla a důkladně promíchej. Pod pokličkou nech v teple asi 2 minuty dojít. Případně dochuť solí.