Salát z černé čočky

salat-z-cerne-cocky

Vynikající lehký a rychlý salát z černé čočky Beluga.
Tahle malá drobná černá čočka  se nemusí namáčet, nerozvaří se a chutná skvěle. Je také velmi prospěšná našemu zdraví – je to vláknina, obsahuje antioxidanty, má nízký glykemický index, dodá lidskému organismu železo, hořčík, vápník, selen, zinek a vitamíny skupiny B.
Před vařením jí stačí propláchnout vlažnou vodou. Neměla by se ale kombinovat s dalšími potravinami, které vyžadují delší čas na trávení – tedy masem, vejci či uzeninami. Skvěle se kombinuje se zeleninou.

Originální recept KJGR:

  • 500 g černé čočky Beluga
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1/4 středního celeru
  • 1 stružek česneku (kupuj český)
  • 2 lžíce olivového oleje (na vaření, ne panenský)
  • 2 lžíce másla
  • 10 – 15 vypeckovaných zelených oliv
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového panenského oleje (nejlepší je řecký olej od firmy Symeon’s, k dostání v Makru v lahvi nebo i stáčený)
  • sůl
  • špetka čerstvě umletého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)

Postup:

V neosolené vodě uvař černou čočku „na skus,“ to trvá cca 25-30 minut.
Na kostičky nakrájej cibuli, na nudličky mrkev, petržel, celer. Nadrobno nasekej stroužek česneku. Pokrájenou zeleninu pomalu smaž na olivovém oleji a másle asi 15 minut.
Do čočky vmíchej usmaženou zeleninu, na čtvrtky pokrájené olivy. Přidej šťávu z citronu a panenský olivový olej. Dochuť solí a čerstvě namletým pepřem. Na talíři či misce ozdob snítkou zelené bylinky.
Podávej vychladlé s čerstvou bagetou.