Čokoládová zmrzlina podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Tady je originální recept:

Přistaví se k ohni žejdlík dobré smetany; když se vaří, dá se do ní 3 tabulky čokolády, 4 loty cukru a čtvrt kvintlíka vanílie, nechá se vařit, však při ustavičném míchání. Rozkloktají se 4 žloutky asi se třemi lžičkami studené smetany, ta vařící čokoláda se do toho vleje, rozkverluje, procedí skrze husté žíněné sejtko, dá se do zřízené k tomu cejnové piksly, postaví se do ledu a míchá se tím pořád, až to veskrze promrzne.

A nyní, jak na tuhle skvělou zmrzlinu v 21. století:

žejdlík je cca 0,5 litru, lot je 16 gramů, takže potřebuješ na půl litru smetany asi 65 gramů krystalového cukru, ten přisyp do smetany. Předtím si dej stranou 3 lžíce studené smetany, ve které rozšleháš 4 žloutky.
Místo čtvrt kvintlíka vanílie, což je 1 gram, vyškrábni semínka z 1 lusky vanilky, přidej do hrnce se smetanou a vlož i vyškrábnutý lusk.
Smetanu přiveď k varu.
Nevím, jaké tabulky čokolády měli za časů Magdaleny Dobromily, já jsem použil celou čokoládu na vaření (100 gramů), do vařící smetany jí nalámej na kousky.
Směs vař za stálého míchání, až se čokoláda rozpustí.
Žloutky vidličkou rozšlehané ve 3 lžících studené smetany  nalej do vařící smetany s čokoládou, odstavené z ohně a to za stálého šlehání metličkou.
Směs přeceď přes jemné sítko, aby se odstranily sražené kousky bílků, které zůstaly na žloutcích. Nezapomeň vyndat vanilkový lusk.
A místo cejnové piksly, ve které musíš na ledu směs vytrvale a stále míchat, použij modernější metody – například výrobník zmrzliny, vybavený vlastním kompresorem – ten za Tebe směs míchá a míchá, „až to veskrze promrzne.“

Do vychladlé směsi můžeš před mražením přidat 1 dcl rumu nebo jiného vhodného alkoholu – jen měj na paměti, že směs s alkoholem pomaleji tuhne.