Výborný, námi léta vylepšovaný hubník je rychlé a chutné jídlo z hub. Příprava je jednoduchá a rychlá. Tentokrát jsme použili čerstvě nasbírané houby. Samozřejmě můžeš použít i houby sušené, které namočíš na cca 1 hodinu před přípravou do studené vody.
Vymazlený recept KJGR:
- 500 – 600 g čerstvých hub, které dobře znáš (nejlépe směs – hřiby, klouzky, lišky…)
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- 4 staré housky nebo rohlíky
- 1 větší cibule
- 1 – 2 stroužky česneku (kupuj český)
- strouhanka podle potřeby
- 3 lžíce sádla + na vymazání pekáčku
- 1 lžička mletého pepře (nepoužívej koupený, chuť a vůně čerstvě namletého je nesrovnatelná)
- 1 lžička podrceného nebo mletého kmínu
- 1 vrchovatá lžička soli
Postup:
1. Mléko, vejce, housky:
Starší housky nebo rohlíky pokrájej na menší kostky. V mléce rozkvedlej vejce s půl lžičkou soli a směs nalij na pečivo, promíchej a lžící umačkej.
- Houby:
Nadrobno pokrájený česnek rozetři jídelním nožem na prkénku se zbytkem soli. Na sádle zpěň na malé kostičky pokrájenou cibuli. Vlož očištěné a nahrubo pokrájené houby, přidej drcený nebo pomletý kmín a rozetřený česnek. Promíchej a podle potřeby podlij 1-2 lžícemi vody (houby při dušení pustí vodu, kterou je zapotřebí vydusit – nepodlévej tedy příliš). Podus na mírném plameni za občasného promíchání cca 15-20 minut. Podušené houby nech trochu vychladnout.
- Směs:
Do vychladlé houbové směsi přidej pomletý pepř a v mléce a vejcích namočené pečivo, které předtím vidličkou trochu rozmačkej. Podle potřeby přidávej po lžících strouhanku (vždy vmíchej jednu lžíci strouhanky a chvíli počkej, až se tekutina do strouhanky vsákne). Směs by měla být hustá, ale stále tekutá.
- Pečení:
Pekáček vymaž sádlem a vysyp strouhankou. Houbovou směs vlij do pekáčku a rovnoměrně rozetři. Troubu rozpal na 180 stupňů, hubník peč cca 40 minut do zlatova.
- Podávání:
Hubník je nejlepší podávat vlažný. Výborný je ale i studený. Nedočkavci jej mohou konzumovat samozřejmě rovnou horký z trouby….