Královská smaženice

Královská houbová smaženice

Zkus si připravit tenhle skvělý pokrm podle našeho receptu. Zjistíš, jak může také chutnat houbová smaženice a jaký je to rozdíl oproti klasické české smaženici, kdy vejce, nalitá přímo do podušených hub, vytvoří podivnou hnědou houbovou kaši.

Originální recept KJGR:

  • očištěné, na větší kousky pokrájené různé druhy hub (hřiby, klouzky, strakoši…. Vybírej tvrdší, mladé a zdravé houby)
  • 2 lžíce másla
  • lžička celého kmínu
  • vejce (1-2 na osobu)
  • sůl
  • špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
  • lžíce panenského olivového oleje (nejlepší je řecký olej od firmy Symeon’s, k dostání v Makru v lahvi nebo i stáčený)

Postup:
Na rozpálené máslo vlož pokrájené houby, přidej kmín a sůl. Nech vydusit vodu, kterou houby po chvíli pustí, trochu podlej studenou vodou a nech dusit cca 10-15 minut. Pak nech opět vodu zcela vydusit a na omastku smaž houby ještě chvíli dokřupava.
Vyndej houby bez omastku z pánve na talíř a uchovej v teple. Na zbytek másla v pánvi (případně trochu másla ještě přidej) nalij bílky z vajec, za stálého míchání je nech ztuhnout a poté je ještě chvíli smaž. Stáhni pánev z ohně, přidej žloutky z vajec a promíchej s bílky. Vmíchej houby, přidej mletý bíly pepř a osol podle chuti. Zastříkni trochou panenského olivového oleje, promíchej a nech chvíli odpočinout.
Podávej s čerstvou domácí bagetou nebo s jiným čerstvým pečivem.