Pohankový kuba

Pohanka, přesto, že není obilnina, je mezi obiloviny řazena. Neobsahuje lepek a má mnoho příznivých účinků na lidský organismus.
Pohankový kuba z receptury Staré hospody Křiše je skvělou přílohou k masu. Je ovšem výborný i samotný.

Originální recept – Stará hospoda Křiše:

  • 1/2 kg pohankových krup
  • 3/4 l vody
  • 1 lžíce panenského olivového oleje (nejlepší je řecký olej od firmy Symeon’s, k dostání v Makru v lahvi nebo i stáčený)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje na vaření (nepoužívej panenský)
  • 2 hrsti sušených hub, namočených předem ve studené vodě cca 1 hodinu
  • 1 větší cibule
  • 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl

Postup:
Pohankové kroupy propláchni studenou vodou. Okapané kroupy vlož do vařící osolené vody, do které přidej lžíci panenského olivového oleje. Vař 2-3 minuty, stáhni z ohně a nech v klidu 30 minut ve vodě dojít, vodu neslévej. Nemíchej.
Na másle a olivovém oleji osmahni na kostičky pokrájenou cibuli. Přidej nadrobno posekaný česnek a kmín a přibližně 1 minutu orestuj. Jakmile se česnek rozvoní, vlož na tenké plátky pokrájenou mrkev a chvíli smaž. Do směsi přidej pokrájené namočené sušené houby, osol, podlij trochou vody a podus 20 minut. Před koncem dušení nech vodu zcela vydusit.
Vmíchej směs do hotových pohankových krup, zjemni lžící másla a dochuť solí.

My jsme pohankového kubu podávali s pomalu pečenou jehněčí kýtou a zeleným salátem. Výborný je ale i jako příloha ke kvalitnímu uzenému, například k jemně zauzené vepřové panence.