Rybí polévka z mořské ryby s parmezánovými knedlíčky

Jemný lahodný silný rybí vývar z mořské ryby. Polévka z mořských ryb má jemnnější chuť než naše tradiční polévka z kapra.

Originální recept KJGR:

  • 1 kg mořské ryby: treska, mořský vlk nebo jiná bílá mořská ryba (použij nejlépe rybu čerstvou, můžeš místo části masa klidně přidat rybí ořez, pokud ho seženeš – hlavy, ploutve, kůže, kostra)
  • 1 velká cibule
  • 1 velký stroužek česneku (kupuj český)
  • 1 velká mrkev
  • 1 střední petržel
  • 1/4 středního celeru
  • 1 bobkový list, celý černý pepř (5), celé nové koření (3)
  • sůl
  • máslo
  • polohrubá mouka

Postup:
Rybu očisti, opláchni, nakrájej na několik kusů a vlož do studené vody. Přidej na větší kusy pokrájenou zeleninu, koření, sůl.
Pomalu přiveď do mírného varu a nech probublávat („táhnout“) na mírném plameni 4-5 hodin. Vývar přeceď přes jemné síto.
Ze dvou lžic másla a polohrubé mouky připrav tmavší jíšku. Za stálého šlehání metlou přilij postupně vývar a nech povařit cc 10 minut. Odstav z ohně a zjemni lžící másla.
Podávej s parmezánovými nočky, vařenými v páře (viz náš recept v části „Vložky do polévek“). Ozdob nasekanou pažitkou.

Poznámka:
Vyvařené rybí maso do vývaru zpět nedávej, po dlouhém varu již nemá téměř žádnou chuť.