Špenátový krém s parmezánem

thumb_IMG_2988_1024

Velmi rychlá, jemná a lahodná polévka.

Originální recept KJGR:

  • 500 g čerstvých mladých špenátových listů (nepoužívej mražený špenát, chuť polévky, připravené z čerstvého špenátu je nesrovnatelná)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje (na vaření, ne panenský)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 menší stroužek česneku (kupuj český), 
  • 3 vrchovaté lžíce pohankové mouky (můžeš samozřejmě použít běžnou polohrubou pšeničnou mouku, ale pohanka je zdravější)
  • 1,5 l vývaru (použij zeleninový nebo kuřecí. Samozřejmě ne z kostky – připrav si silný vývar třeba den předem)
  • sůl
  • kelímek šlehačky (měla by mít alespoň 35% tuku)
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu (můžeš použít i sýr Gran Moravia)
  • špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)

Postup:
V hrnci o obsahu alespoň 3 litry (musí se do něj vejít špenát) na másle a oleji osmahni krátce nadrobno pokrájenou cibuli s kmínem. Přidej pohankovou mouku a připrav světlou jíšku. Zalij vařícím vývarem, promíchej metlou, přidej na slabé plátky pokrájený česnek a povař na mírném plameni 10 minut. Do vařící polévky vlož oprané špenátové listy (po chvíli zmenší výrazně svůj objem)a povař 3-5 minut.
Polévku odstav z ohně a důkladně rozmixuj tyčovým mixérem. Poté za stálého míchání přilij šlehačku a vsyp nastrouhaný parmazán. Polévku již nevař!
Nakonec osol (sůl přidej opravdu až nakonec, parmazán je slaný a tak sol opatrně) a ochuť špetkou čerstvě namletého bílého pepře.
Podávej s plátky uzeného lososa, stočenými do spirálky nebo s kostičkami na másle osmažené housky. Vhodnou vložkou je i vejce, uvařené natvrdo a nakrájené na čtvrtky.