Štědrovečerní rybí polévka

Receptů na zaručeně a jedině pravou štědrovečerní polévku je mnoho, každý se zapřísahá, že ta jeho štědrovečerní rybí polévka je nejlepší. Netvrdíme, že ta naše je ta nejlepší, ale náš recept je lety vyzkoušený a prověřený a co je hlavní, polévka chutná všem. A protože je žádaná, je níže uvedený rozpočet upraven pro cca 15 – 20 porcí, aby nebylo polévky málo a aby Ti zbyla pro rodinu i na druhý den.

Vymazlený recept KJGR:

  • Kapr hlava 3 kusy
  • Kapří ocasy, ořez nebo nepoužité porce na obalování (celkem cca 1.000 g)
  • Kapří vnitřnosti 1.000 g
  • Zelenina na vývar: celer střední ½, petržel střední 2, mrkev střední 2, cibule střední 2, česnek 2 stroužky
  • Zelenina na vložku do polévky (rozpočet na polovinu polévky, druhý den připrav čerstvou): celer střední ½, mrkev střední 2, petržel střední 2
  • Na jíšku: máslo, hladká mouka
  • 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 menší bobkové listy
  • Muškátový oříšek jemně nastrouhaný – dle chuti
  • Sůl
  • Na vložku do polévky: starší pečivo, máslo

Postup:
1. Vývar z kapra:

Hlavy (není nutné vyndávat ani oči, ani žábry – že jsou žábry hořké, je pověra), kapří ocasy, ořezy z kapra vlož do 3 litrů studené vody, přidej koření (10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžičku soli). Pomalu přiveď vodu k varu, pěnu není nutné sbírat. Zvolna vař cca 50 minut.

Z hotového vývaru vyjmi maso a kosti a vývar proceď přes jemné síto. Použitelné maso ober a uchovej do polévky, zbytek vyhoď.

  1. Vývar ze zeleniny:

Pokrájenou zeleninu na vývar vlož do 1,5 litru studené vody, přidej ½ lžičky soli, pomalu přiveď k varu a vař zvolna cca 1 hodinu. Z vývaru vyjmi uvařenou zeleninu a nemáš-li pro ni jiné využití, tak jí vyhoď (nemá již téměř žádnou chuť). Vývar přeceď.

  1. Vývar z vnitřností:

Vnitřnosti vlož do 2 litrů studené vody, přidej ½ lžičky soli, pomalu přiveď k varu a zvolna vař 20 minut. Během vaření občas zamíchej, zejména zpočátku, než se začne voda vařit – jikry se přichytávají ke dnu hrnce. Pěnu není nutné sbírat. Hotový vývar přeceď přes jemné síto. Jikry my vyhazujeme – bývají tvrdé. Mlíčí uchovej do hotové polévky.

  1. Příprava polévky:

V hrnci rozpal máslo, přisyp hladkou mouku a osmahni za stálého míchání na světlou jíšku. Zalij vychladlým vývarem z vnitřností a prošlehej důkladně metlou. Pokud se přesto vytvoří hrudky, rozmixuj polévku dohladka.  Přilij vývary z kapra a zeleniny, přiveď zvolna k varu a povař 10 minut. Polévku dochuť solí a jemně nastrouhaným muškátovým oříškem (s tím opatrně, aby polévka nebyla hořká).

  1. Zelenina do polévky:

Zeleninu na vložku do polévky pokrájej na jemné nudličky. Rozpal máslo, vlož zeleninu, trochu osol. Ztlum plamen a zvolna smaž zeleninu na mírném plameni cca 10 – 15 minut (zelenina nesmí změnit barvu). Osmaženou zeleninu vlož do hotové polévky.

Zeleninu připravuj vždy před podáváním polévky – proto je v našem rozpisu množství zeleniny na cca polovinu uvařené polévky, tj. asi na 7 – 10 porcí. Druhý den připrav ze stejného množství zeleninu čerstvou.

  1. Maso do polévky:

Obrané maso z vývaru a uvařené mlíčí pokrájej na kousky (dávej přitom pozor, aby v mase nebyly žádné kosti z ryby). Kousky masa vlož do hotové polévky.

Hotovou polévku můžeš zjemnit žloutkem, rozmíchaným ve sladké smetaně – vmíchej do polévky, už nevař.

Hotovou polévku podávej s houskou nebo rohlíkem, pokrájeným na kostičky a osmaženým do světle hněda na másle.