- 400 g červené čočky
- 2 střední cibule
- 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
- 2 střední mrkve
- 1 menší petržel
- 1/4 středně velkého celeru
- 1 bobkový list
- 1 lžička kuliček koriandru
- 2 lžíce másla (cca 50 g)
- 2 lžíce olivového oleje (na vaření, ne panenský)
- 150 g rajčatového protlaku
- 3 dcl kvalitního červeného vína
- sůl
- špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná). Pokud Ti vyhovuje spíše ostřejší chuť, nahraď pepř kořením chilli.
- 1 lžíce másla na zjemnění hotové polévky
Tohle je recept na hustou a silnou polévku z červené čočky, která Tě v chladných zimních dnech jistojistě zahřeje. Příprava je rychlá a jednoduchá, do hodiny můžeš polévku podávat.
Originální recept KJGR:
Postup:
Na rozpáleném olivovém oleji se dvěma lžícemi másla nech zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidej nadrobno posekaný česnek, 1 bobkový list, lžičku koriandru a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Stáhni teplotu a na mírném plameni pomalu smaž cca 10 minut (zelenina nesmí zhnědnout).
Přidej teplotu, vlož rajčatový protlak a 1 minutu za stálého míchání restuj. Přilij víno a při vyšší teplotě nech víno zcela vydusit. Poté přilij 1,75 l vařící vody, přiveď k varu a při mírné teplotě povař 15 minut. Přidej čočku, promíchej, opět přiveď k varu a při mírné teplotě povař dalších 15 minut.
Stáhni z ohně, vyndej bobkový list a rozmixuj tyčovým mixérem do hladka.
Hotovou polévku zjemni lžící másla, osol a ochuť špetkou mletého bílého pepře.
Na talíři ozdob zelenou bylinkou a podávej s nasucho opečeným toastem.