Zimní polévka z červené čočky

    Tohle je recept na hustou a silnou polévku z červené čočky, která Tě v chladných zimních dnech jistojistě zahřeje. Příprava je rychlá a jednoduchá, do hodiny můžeš polévku podávat.

    Originální recept KJGR:

    • 400 g červené čočky
    • 2 střední cibule
    • 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
    • 2 střední mrkve
    • 1 menší petržel
    • 1/4 středně velkého celeru
    • 1 bobkový list
    • 1 lžička kuliček koriandru
    • 2 lžíce másla (cca 50 g)
    • 2 lžíce olivového oleje (na vaření, ne panenský)
    • 150 g rajčatového protlaku
    • 3 dcl kvalitního červeného vína
    • sůl
    • špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná). Pokud Ti vyhovuje spíše ostřejší chuť, nahraď pepř kořením chilli.
    • 1 lžíce másla na zjemnění hotové polévky

    Postup:

      Na rozpáleném olivovém oleji se dvěma lžícemi másla nech zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidej nadrobno posekaný česnek, 1 bobkový list, lžičku koriandru a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Stáhni  teplotu a na mírném plameni pomalu smaž cca 10 minut (zelenina nesmí zhnědnout).

      Přidej teplotu, vlož rajčatový protlak a 1 minutu za stálého míchání restuj. Přilij víno a při  vyšší teplotě nech víno zcela vydusit. Poté přilij 1,75 l vařící vody, přiveď k varu a při mírné teplotě povař 15 minut. Přidej čočku, promíchej, opět přiveď k varu a při mírné teplotě povař dalších 15 minut.

      Stáhni z ohně, vyndej bobkový list a rozmixuj tyčovým mixérem do hladka.
      Hotovou polévku zjemni lžící másla, osol a ochuť špetkou mletého bílého pepře.
      Na talíři ozdob zelenou bylinkou a podávej s nasucho opečeným toastem.