V létě a na podzim si sežeň voňavá rajčata, která dozrála na slunci a nech je zmrazit. Nebo dej zmrazit vlastní rajčata, která Ti dozrála na zahradě, to je nejlepší varianta. V zimě z nich připravíš vynikající, rychlou a velmi osvěžující polévku s plnou chutí zralých rajských jablíček. Z rajčat, která Ti nabízejí obchody v zimě a která na slunci nedozrála, je polévka mdlá a bez chuti.
- 1 kg zmražených rajčat, která dozrála na slunci
- 1 větší mrkev
- 1 střední cibule
- 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
- 1 bobkový list
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
- 1 lžíce másla na zjemnění hotové polévky
Originální recept KJGR:
Postup:
Do 1,5 litru studené vody vlož mrkev, cibuli, česnek a bobkový list. Přiveď k varu a vař přibližně 20 minut. Do vařícího vývaru přidej zmražená rajčata (rajčata předem nerozmrazuj), přiveď opět k varu a vař jen tak dlouho, až jsou rajčata rozměklá.
Stáhni z ohně, vyndej bobkový list a rozmixuj tyčovým mixérem do hladka. Polévku přeceď přes jemné síto, aby v polévce nezůstaly pecičky, a udržuj horkou.
Z másla a mouky připrav světlou jíšku a zalej horkým vývarem. Za stálého míchání přiveď k varu. Pokud se Ti utvoří z jíšky hrudky, rozmixuj je. Na mírném ohni povař polévku za občasného promíchání 10 minut. Hotovou polévku zjemni lžící másla, osol a ochuť špetkou mletého bílého pepře.
Podávej s domácími polévkovými nudlemi nebo se sýrovými knedlíčky (viz například náš recept na parmazánové nočky v části „Vložky do polévek“).