Dýňové rizoto MADEIRA

rizoto Madeira

Lahodné krémové rizoto, připravené z dezertního vína Madeira, s pečenou dýní, parmezánem, smaženou zeleninou a černými olivami.

Originální recept KJGR:

  • hotové rizoto – viz náš základní recept na italské rizoto v sekci „Rizoto;“ místo bílého vína použij dezertní víno Madeira (případně můžeš Madeiru nahradit kvalitním červeným vermutem)
  • 800 g očištěné dýně
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička chilli
  • 200 g nastrouhaného parmezánu (můžeš nahradit českým sýrem Gran Moravia)
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední petržel
  • 1/4 středního celeru
  • olivový olej (na vaření, na smažení nepoužívej panenský)
  • 20-25 vypeckovaných černých oliv
  • oloupaná dýňová (tykvová) semínka
  • sůl

Postup:

Tentokrát použij na přípravu rizota namísto bílého vína dezertní víno Madeira. Rizoto bude mít krásnou růžovou barvu.
Očištěnou dýni pokrájej na cca 1/2 cm široké proužky. Posyp mletým koriandrem, chilli, osol špetkou soli a pokapej olivovým olejem. Promíchej, aby koření a olej rovnoměrně pokryly každý kousek. Napěchuj do pekáčku a při 180 stupních peč v troubě cca 35-40 minut.
Mrkev, petržel a celer pokrájej na nudličky a na olivovém oleji je pomalu smaž asi 10 minut.
Dýňová (tykvová) semínka nech nasucho opražit v troubě dokřupava při 150 stupních (nespal je, jsou pak hořká)
Do hotového, horkého rizota, připraveného podle našeho základního receptu, přidej nastrouhaný parmezán a zamíchej. Přidej upečenou, nožem nasekanou dýni, osmaženou zeleninu a na čtvrtky pokrájené černé olivy.
Hotové rizoto případně opatrně dosol, parmazán je slaný.
Rizoto ozdob na talíři plátky parmezánu, upraženými semínky dýně, celými černými olivami a lístky rukoly nebo jiného mladého salátu.