Filety z tresky, zapečené v obalu ze strouhaných brambor, se sýrem a olivami
Originální recept KJGR:
- 4 filety z tmavé tresky
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- 1,5 dcl mléka
- 200 g nastrouhaného parmezánu (můžeš nahradit českým sýrem Gran Moravia)
- 1 větší cibule
- 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
- 20-25 vypeckovaných zelených oliv
- sůl
- čerstvě namletý pepř (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
- 1-2 citrony
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano….)
- máslo
Postup:
Oloupané brambory nastrouhej na hrubé nudličky a zalij horkým mlékem. Vmíchej vejce, česnek rozetřený se solí, na plátky pokrájené olivy a najemno nastrouhaný sýr. Osol (opatrně, se solí je již rozetřený česnek).
Pekáček vytři máslem a vysyp strouhankou. Na dno rozprostři polovinu bramborové směsi, bez tekutiny, která se při míchání vytvoří. Směs pokryj na slabé plátky pokrájenou cibulí.
Osolené a opepřené filety polož na tuto první vrstvu, posyp bylinkami a na rybu polož slabé plátky z citronu, oloupaného a zbaveného bílé dužiny a pecek.
Rybu pokryj zbytkem směsi. Trochu přimáčkni, uhlaď a lžící polij zbylou tekutinou. Povrch poklaď kousky másla.
V troubě, rozpálené na 180 stupňů, peč přibližně hodinu a půl.
Před vložením do trouby: