Ananasovo-mangový sorbet s limetkou a jahodovo-borůvkovou omáčkou

Originální recept KJGR:

  • 1/2 kg vykrájeného, měkkého ananasu
  • 1 zralé mango, oloupané a zbavené pecky
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 dcl vody
  • 1 lžička limetkové (nebo citronové) kůry
  • šťáva ze 2 limetek
  • 1/2 kg zralých jahod a borůvek
  • 1-2 lžíce krystalového cukru
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • (1-2 lžíce kvalitního rumu)
  • 1 lžíce másla

Postup:
Vodu a krystalový cukr svař 5 minut s limetkovou kůrou, proceď přes síto. Do vychladlého sirupu přidej najemno rozmixovaný ananas a mango a vymačkanou šťávu z limetek. Promíchej a ochutnej, případně doslaď cukrem.
Připrav sorbet (ve výrobníku zmrzliny, případně v mrazáku – v tom případě musíš směs až do ztuhnutí občas promíchat, cca po každé půlhodině).
Jahody a borůvky rozmačkej vidličkou, promíchej s cukrem a na rozehřátem másle chvíli podus – postačí 5 minut. Přimíchej citronovou šťávu podle chuti a pro dospělé, též podle chuti, kvalitní hnědý rum. Nech vychladit
Do malé misky na dno dej studenou ovocnou omáčku a na ní posaď kopeček sorbetu. Ozdob snítkou máty nebo meduňky.