Tyhle houbové knedlíčky jsou skvělé do mnoha polévek – například do silného hovězího nebo rybího vývaru, zeleninových krémů… Samozřejmě nepatří do polévek houbových.
Originální recept KJGR:
- hrst sušených hub
- 2 dcl mléka
- 1/2 starší housky
- 1 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- strouhanka
- sůl
- 1/4 lžičky kmínu
- špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
Množství postačí na přibližně 15 malých knedlíčků.
Postup:
Houby namoč do mléka na přibližně půl hodiny. Přidej kmín a nech houby v mléce vařit asi 15 minut. Vyndej houby na talíř a nech vychladnout. Do mléka nasyp na drobné kostičky pokrájenou housku a nech mléko vsáknout.
K namočené housce přidej vejce, špetku soli, špetku čerstvě namletého pepře a promíchej. Přidej nadrobno pokrájené houby, 2 lžice mouky. Přidávej strouhanku postupně, až vznikne hutná směs, ze které lze tvořit knedlíčky. Strouhanku přidávej po lžících a po promíchání vždy chvíli počkej, až strouhanka vsákne vlhkost, teprva pak přidej další.
Namočenými dlaněmi tvaruj malé knedlíčky, které obaluj ve strouhance.
Knedlíčky vař v páře přibližně 15 minut.