Knedlíčky ze sušených hub

Tyhle houbové knedlíčky jsou skvělé do mnoha polévek – například do silného hovězího nebo rybího vývaru, zeleninových krémů… Samozřejmě nepatří do polévek houbových.

Originální recept KJGR:

  • hrst sušených hub
  • 2 dcl mléka
  • 1/2 starší housky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • strouhanka
  • sůl
  • 1/4 lžičky kmínu
  • špetka čerstvě umletého bílého pepře (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)

Množství postačí na přibližně 15 malých knedlíčků.

Postup:
Houby namoč do mléka na přibližně půl hodiny. Přidej kmín a nech houby v mléce vařit asi 15 minut. Vyndej houby na talíř a nech vychladnout. Do mléka nasyp na drobné kostičky pokrájenou housku a nech mléko vsáknout.
K namočené housce přidej vejce, špetku soli, špetku čerstvě namletého pepře a promíchej. Přidej nadrobno pokrájené houby, 2 lžice mouky. Přidávej strouhanku postupně, až vznikne hutná směs, ze které lze tvořit knedlíčky. Strouhanku přidávej po lžících a po promíchání vždy chvíli počkej, až strouhanka vsákne vlhkost, teprva pak přidej další.
Namočenými dlaněmi tvaruj malé knedlíčky, které obaluj ve strouhance.
Knedlíčky vař v páře přibližně 15 minut.