Zapečená treska

Filety z tresky, zapečené v obalu ze strouhaných brambor, se sýrem a olivami

Originální recept KJGR:

  • 4 filety z tmavé tresky
  •  1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 1,5 dcl mléka
  • 200 g nastrouhaného parmezánu (můžeš nahradit českým sýrem Gran Moravia)
  • 1 větší cibule
  • 1 větší stroužek česneku (kupuj český)
  • 20-25 vypeckovaných zelených oliv
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř (nepoužívej koupený mletý, chuť a vůně pepře čerstvě namletého je nesrovnatelná)
  • 1-2 citrony
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano….)
  • máslo

Postup:

Oloupané brambory nastrouhej na hrubé nudličky a zalij horkým mlékem. Vmíchej vejce, česnek rozetřený se solí, na plátky pokrájené olivy a najemno nastrouhaný sýr. Osol (opatrně, se solí je již rozetřený česnek).
Pekáček vytři máslem a vysyp strouhankou. Na dno rozprostři polovinu bramborové směsi, bez tekutiny, která se při míchání vytvoří. Směs pokryj na slabé plátky pokrájenou cibulí.
Osolené a opepřené filety polož na tuto první vrstvu, posyp bylinkami a na rybu polož slabé plátky z citronu, oloupaného a zbaveného bílé dužiny a pecek.
Rybu pokryj zbytkem směsi. Trochu přimáčkni, uhlaď a lžící polij zbylou tekutinou. Povrch poklaď kousky másla.
V troubě, rozpálené na 180 stupňů, peč přibližně hodinu a půl.

Před vložením do trouby: