Právě teď si můžete sami připravit lahodný čaj z lesních bylin. Osvěží a navíc má nesporné léčivé účinky.
Je to jednoduché:
- nasbírejte v přírodě mladé listy jahodníku, maliníku a ostružiníku, než začnou rostliny kvést
- nechte je rozložené na utěrce v teple a stínu zavadnout 12-20 hodin
- pomačkejte (například válečkem na těsto)
- rozložte na čistou bílou utěrku
- pokropte trochu vodou
- utěrku pevně stočte do ruličky a položte na tác nebo do talíře či mísy; můžete ještě zatížit
- ponechte 48 hodin v teple oxidovat
- rozložte na utěrku či ubrousek a nechte dosušit – lístky by se měly při přeložení zlomit, ne ohnout
- lžíci sušených bylin spařte vařící vodou a nechte několik minut louhovat
Lístky získají oxidací krásnou tmavozelenou stříbřitou barvu. Čaj z oxidovaných (nebo též nesprávně „fermentovaných“) bylin je výrazně jemnější a voňavější než čaj z čerstvých lístků.