Jarní čaj z lesních bylin

Právě teď si můžete sami připravit lahodný čaj z lesních bylin. Osvěží a navíc má nesporné léčivé účinky.
Je to jednoduché:

čaj maliník, jahodník, ostružiník

  • nasbírejte v přírodě mladé listy jahodníku, maliníku a ostružiníku, než začnou rostliny kvést
  • nechte je rozložené na utěrce v teple a stínu zavadnout 12-20 hodin
  • pomačkejte (například válečkem na těsto)
  • rozložte na čistou bílou utěrku
  • pokropte trochu vodou
  • utěrku pevně stočte do ruličky a položte na tác nebo do talíře či mísy; můžete ještě zatížit
  • ponechte 48 hodin v teple oxidovat
  • rozložte na utěrku či ubrousek a nechte dosušit – lístky by se měly při přeložení zlomit, ne ohnout
  • lžíci sušených bylin spařte vařící vodou a nechte několik minut louhovat

Lístky získají oxidací krásnou tmavozelenou stříbřitou barvu. Čaj z oxidovaných (nebo též nesprávně „fermentovaných“) bylin je výrazně jemnější a voňavější než čaj z čerstvých lístků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.